passivhus-i-umea

Foto: Håkan Björkman, Villa Varm. Passivhuset byggs av eleverna vid byggprogrammet, Dragonskolan. Ett väderskyddat tält har byggts upp runt själva huset eftersom huset byggs i lösvirke och är inte prefabricerat.

Villa Varm besökte passivhus

I veckan deltog Håkan Björkman, Villa Varm vid ett besök på ett passivhus som byggs av eleverna vid byggprogrammet, Dragonskolan i Umeå. Anledningen till besöket är en del i planeringen av ett passivhusområde som ska byggas i Piteå. Som sakkunnig inom passivhustekniken är passivhusarkitekten Thomas Greindl, Sweco.

– Det är intressant att se byggtekniken i passivhuset med de tjocka väggarna, något som vi känner igen från våra hus. Att bygga efter hand på plats inuti ett stort tält skiljer sig väldigt mycket från Villa Varms sätt att bygga. Byggsättet är inte rationellt och effektivt, menar Håkan.

– Mycket av byggtekniken i passivhus är känd. Vår rutin och kunskap av att bygga färdiga väggblock i en torr husfabrik ger en effektivare byggprocess. Detta blir mer kostnadseffektivt – något som ligger i tiden, avslutar Håkan.

Besök i passivhuset

Foto: Håkan Björkman, Villa Varm. Besök inne i passivhuset, isolering kommer att blåsas in i hålen i väggarna.

Passivhusarkitekten Thomas Greindl

Foto: Håkan Björkman, Villa Varm. Passivhusarkitekten Thomas Greindl, Sweco är även med i projektet Tavelliden, Umeå.

Nock på passivhus

Foto: Håkan Björkman, Villa Varm. Här är nocken på passivhuset inne i byggtältet.